Dameskleding,  Haakpatronen

Haakpatroon: de Colorblock Shawl!

Na de vele reacties op het Herfstvest wist ik dat ik meer wilde maken. Jullie waren allemaal zo ontzettend lief, enthousiast en positief over mijn eerste patroon. Ik kon het nauwelijks bevatten.

Maar mijn studie begon weer eind augustus en ook moest ik weer aan het werk. Dat betekende dat ik veel minder tijd had om te haken. Veel kwam er op mijn haaknaald en ook veel werd er weer uitgehaald want het voelde steeds niet goed genoeg.

Op dit moment staat er nog een trui op mijn naald. Een donker grijze waar ik super blij mee ben maar waar nog veel werk in gaat zitten. Tussendoor haakte ik daarom deze colorblock shawl. Een simpel en snel patroon waar je niet veel bij na hoeft te denken. En natuurlijk deel ik het patroon weer met jullie. Helemaal gratis!

Wat heb je nodig:

 • 3 bollen Royal van Zeeman. Ik gebruikte de kleuren geel (kleur A), donker grijs (kleur B) en licht grijs (kleur C). Mocht je de shawl groter willen maken dan heb je nog één bol nodig van de hoofdkleur (kleur A).
 • Haaknaald 6
 • Borduurnaald
 • Schaar
 • Dik boek (Ik gebruikte mijn bullet journal van Action)

Welke steken moet je kennen:

 • Stokje
 • Lossen

Algemene informatie:

 • De sjaal wordt heen en weer gehaakt. Je eindigt elke toer met 3 lossen en je keert je werk.
 • Je kunt er voor kiezen om tussen de kleurwissels in de grijze delen je draad niet af te knippen maar deze weer op te halen bij de volgende kleurwissel. Hier zie je niets van bij het eindresultaat.
 • De 3 keerlossen tellen mee als je eerste stokje.

 Het patroon:

Met de hoofdkleur (kleur A):

Toer 1: Haak 4 lossen. Haak in de 4e lossen vanaf de haaknaald 4 stokjes, 1 losse, 5 stokjes. Haak 3 keerlossen en keer je werk.

Toer 2: Haak 2 stokjes in de eerste steek, haak op elke stokje tot de lossenboog een stokje. Haak in de lossenboog: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Haak op elke volgende stokje een stokje. Haak in de 3 keerlossen van de vorige toer 3 stokjes. Haak 3 keerlossen. Keer je werk.

Herhaal toer 2 nog 6x. Je hebt nu 8 toeren gehaakt met je hoofdkleur.

Hecht nu kleur B aan (bij mij was dit donkergrijs). Herhaal toer 2 maar wissel van kleur op de volgende manier: In de lossenboog haak je eerst 2 stokjes met kleur B, wissel naar kleur C in de laatste doorhaal, haak 1 lossen, haak 2 stokjes etc.

Je wisselt dus steeds van kleur in de lossenboog. Je hebt in de lossenboog dus 2 stokjes in de ene kleur en een losse en 2 stokjes in de andere kleur. Omdat je om de lossenboog heen haakt zie je niets van welke kleur de losse is.

Om het kleurpatroon net zo te krijgen als mijn sjaal houd je de volgende verdeling aan:

 • 8 toeren in kleur A
 • 8 toeren in kleur B en C
 • 8 toeren in kleur A
 • 8 toeren in kleur B en C

 

Afwerking:

Hecht opnieuw kleur A aan. Herhaal toer 2 maar haak in de keerlossen van de vorige toer niet 3 maar 5 stokjes. Haak nu verder over de bovenrand van de sjaal, let er hier op dat je de stokjes netjes verdeeld. Gaat je werk golven dan heb je te veel stokjes gehaakt. Trekt je werk dan heb je er te weinig. Haak aan het einde van de toer (je bent weer teruggekomen bij je beginpunt) nog 2 stokjes in de eerste steek waar je ook de eerste 2 stokjes hebt gehaakt. Hierdoor zitten er ook in die steek 5 stokjes. Hecht de draad af en werk alle eindjes weg.

De tassels:

Voor de tassels knip je in kleur B en C per kleur 25 draadjes van ongeveer 50 centimter.

Vouw de draadjes dubbel en knoop ze vast met een extra draadje.

Knoop op ongeveer 2 centimeter van de bovenkant nog een draadjes stevig vast en werk de eindjes weg.

Gebruik de bovenste draadjes om de tassels vast te maken aan de sjaalpunten. Ik deed dit in het middelste stokje van de 5 stokjes die op de hoeken zitten.

Werk ook deze draadjes netjes weg en je sjaal is af.

 

Het resultaat:

Je sjaal is nu helemaal af en klaar om te gebruiken op de koude ochtenden die eraan komen. Ik wens je heel veel haakplezier!

Laat je me weten hoe je sjaal geworden is? Ik vind het super leuk om foto’s van je werk en het resultaat te zien. Je kunt deze dan plaatsen in de Bolletje Boef Haakhulp groep op facebook  Ook als je vragen hebt of ergens niet uit komt kun je daar terecht.

 

 

P.S. Mijn patronen mogen zonder mijn toestemming niet gedeeld worden. Natuurlijk mag je ernaar verwijzen op je website of in een haakgroep op facebook maar altijd met een link naar dit patroon. Ook mag je mijn patroon niet verkopen op welke manier dan ook. Je bent wel vrij om producten die je met mijn patroon maakt te verkopen. Ik zou het dan wel fijn vinden als je verwijst naar mijn patroon.

 

 

Eén reactie

 • gerda

  Hallo Sanne,

  wat een supergave sjaal heb je gemaakt, ik heb het patroon opgeslagen, want ik weet zeker dat er wel een keer iemand komt die deze leuke sjaal gehaakt wil hebben (een van mijn schoondochters bijvoorbeeld).

  Succes met je studie en we hopen meer patronen van jou hier te mogen zien/vinden.

  Hartelijke groeten,
  Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *