Dameskleding,  Haakpatronen

Haakpatroon: Herfstvest

Wauw! Wat heb ik een hoop super lieve reacties gekregen op mijn berichtjes op facebook zondag. Ik had niet kunnen dromen dat jullie mijn eerste ontwerp van het herfstvest met zoveel liefde zouden ontvangen. Ik werd er nogal stil van en heb aan het einde van de dag een paar tranen moeten wegslikken.

Maar juist omdat jullie allemaal zo ontzettend lief waren werd ik alleen maar meer gemotiveerd om mijn patroon met jullie te delen en daarom kan ik eindelijk zeggen: “Heel veel haakplezier!”

Algemene informatie

Maat: S
Garen: Julia van Zeeman (100 gram heeft 170 meter)
Aantal bollen: Voor maat S gebruikte ik 4,5 bol. Ik denk dat je per maat groter ongeveer een half tot een hele bol meer nodig zult hebben.
Naald: 8 mm.

 

Over het herfstvest

Ik heb het vest ontworpen met als idee dat iedereen dit moet kunnen aanpassen naar de juiste maat. Omdat het vest bestaat uit bijna alleen maar halve stokjes hoef je geen rekening te houden met telpatronen etc. voor het vergroten of verkleinen van je maat. Ook kun je de mouwen en lengte van het vest makkelijk aanpassen. Bij de mouwen kun je makkelijk meer steken opzetten, meer meerderen, meer of minder toeren haken. Het maakt allemaal niet zo veel uit. De lengte van het vest kun je ook gemakkelijk langer of korter maken door meer of minder toeren te haken. In het patroon vertel ik je precies waar je al deze aanpassingen kunt doen.Het patroon

Daar gaan we!

Je begint met het hakend opzetten van halve stokjes. Meet even rond je borsten wanneer je genoeg hebt opgezet. Je wilt dat je sliert elkaar precies raakt. Het moet niet los, maar ook niet te strak zitten. Ik heb een borstomvang van 90 centimeter en ik heb 74 halve stokjes hakend opgezet. Je kunt ook opzetten met lossen. Haak dan het aantal lossen dat je nodig hebt + 2. Dit zijn je keerlossen voor de eerste toer. Als je opzet met lossen, haak dan eerst een half stokje in de 3e lossen vanaf je haaknaald en in elke volgende lossen. Haak aan het einde 2 lossen en keer je werk. Begin dan pas aan toer 1.

Het lichaam

Toer 1: Haak 74 halve stokjes. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 2 t/m 48: Herhaal toer 1.

Je hebt nu je lichaamsgedeelte af. Houd het even onder je oksels om te kijken of je blij bent met de lengte. Mijn lap is nu 60 centimeter hoog en komt daarmee halverwege mijn bovenbeen.

We moeten het werk nu gaan verdelen in de voorpanden en het achterpand. Op de foto hieronder kun je zien hoe het er straks uit moet gaan zien.

Voorpanden

Om te weten waar we de gaten voor de armen moeten vrijhouden houd je je werk weer onder je oksels en zet een steekmarkerder aan beide kanten precies in het midden. Omdat je niet alleen deze steek vrij wilt houden maar in totaal 4 schuif je nu de steekmarkerder 2 steken op naar de buitenkanten van je vest. De steken met de steekmarkerders wil je niet haken.

Voor mij betekent dit dat ik een voorpand van 18 steken krijg. Dan 4 steken vrijhouden 30 steken achterpand. Weer 4 steken vrijhouden en weer 18 steken voorpand. Als je je vest hebt vergroot of verkleind dan kloppen deze getallen natuurlijk niet, maar je kunt straks wel de minderingen volgen voor de voorpanden.

Mocht je de voorpanden langer maken, vergeet dan niet om het aantal toeren dat je toevoegt ook toe te voegen aan het achterpand en de mouwkoppen.

Toer 49: Haak 18 halve stokjes (of tot de steek met de markeerder, deze steek zelf haak je dus niet). Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 50: Haak de eerste 2 steken samen, haak halve stokjes tot je 2 steken over hebt, haak de laatste 2 steken samen. 2 lossen, keer je werk.

Toer 51: Herhaal toer 50.

Toer 52: Haak halve stokjes tot je 2 steken over hebt. Haak deze 2 samen. 2 lossen, keer je werk.

Toer 53: Haak de eerste 2 steken samen, haak halve stokjes tot het eind. 2 lossen, keer je werk.

Toer 54 en 55: Herhaal toer 50.

Toer 56: Haak op elke half stokje een half stokje. 2 lossen, keer je werk.

Toer 57: Herhaal toer 56.

Toer 58: herhaal toer 53.

Toer 59: Herhaal toer 56.

Toer 60: Herhaal toer 52.

Hecht af maar laat een lange draad hangen om straks je werk mee vast te zetten.

Herhaal toer 49 tot en met 60 aan de andere kant voor het andere voorpand.

Achterpand

Tussen je voorpanden in komt het achterpand. Dit is eigenlijk een grote lap stof die je rug bedekt. Hecht de draad aan aan een van de kanten van je vest maar zorg er voor dat er 4 steken tussen je voor en achterpand komen.

Toer 49: Haak op elk half stokje een half stokje. Stop weer 4 steken voor je 2e voorpand. 2 lossen, keer je werk.

Toer 50: Haak op elk half stokje een half stokje. 2 lossen, keer je werk.

Toer 51 t/m 60: Herhaal toer 50.

Hecht je draad af en werk het einde weg.

Vouw je vest dubbel met de voorpanden op het achterpand en naai of haak deze vast met de draden die je hebt laten hangen. Hierbij zorg je ervoor dat de punten van de voorpanden en de achterpanden op elkaar liggen aan de kanten waar de armsgaten zitten.

De mouwen

Voor de mouwen geldt weer dat je deze gemakkelijk kunt aanpassen naar je eigen maat. Je kunt met meer of minder steken beginnen, meer of minder meerderen en je kunt de mouw zo lang maken als je wilt.

Ik begin met het hakend opzetten van 19 halve stokjes. Maak deze met een halve vaste tot een cirkel. We haken nu in het rond maar sluiten elke toer met een halve vasten en keren ons werk.

Toer 1: Haak op elke steek een half stokje. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 2: Haak op elk half stokje een half stokje. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 3 t/m 5: Herhaal toer 2.

Toer 6: Haak op elk half stokje een half stokje. Haak 2 halve stokjes in de laatste steek. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 7: Herhaal toer 2.

Toer 8: Herhaal toer 6.

Toer 9 t/m 11: Herhaal toer 2.

Toer 12: Herhaal toer 6.

Toer 13 t/m 17: Herhaal toer 2.

Toer 18: Herhaal toer 6.

Toer 19 t/m 36: Herhaal toer 2.

Vanaf nu haken we niet meer in het rond maar gaan we de mouwkop haken.

Toer 37: Haak de eerste 2 steken samen. Haak halve stokjes tot je nog 6 steken over hebt. Haak 2 steken samen. Haak 2 lossen, keer je werk. (Je hebt nu 4 steken niet gehaakt, dat klopt.)

Toer 38: Haak de eerste 2 steken samen. Haak halve stokjes tot je nog 2 steken over hebt. Haak deze samen. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 39: Herhaal toer 38.

Toer 40: Haak op elke steek een half stokje. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 41: Herhaal toer 38.

Toer 42: Herhaal toer 38.

Toer 43 Herhaal toer 40.

Toer 44: Herhaal toer 38.

Toer 45: Herhaal toer 38.

Hecht je werk af en naai oh haak de mouwen vast in de armsgaten.

Het boord

Om het geheel af te werken haken we nog een boord om de mouwen, aan de onderkant van het vest en langs de hals.

De mouwen

Hecht de draad aan bij de pols van je mouw en haak 1 lossen.

Toer 1: Haak in elke steek 1 vaste. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek. Haak 2 lossen, keer je werk. (bij mij zij dit er dus 19).

Toer 2 en 3: Herhaal toer 1.

Hecht je werk af en werk het draadje weg.

De onderkant

Hecht je draad aan in één van de onderhoeken en haak 1 lossen.

Toer 1: Haak in elke steel 1 vaste. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 2 t/m 6: Herhaal toer 1.

Hecht af en werk de draad weg.

De hals

Hecht je draad aan in één van de onderhoeken (dit is dus aan het boord dat je net hebt gehaakt.)

We gaan nu langs de hals omhoog, achterlangs en weer naar beneden steken opnemen. Dit is altijd een beetje uitproberen. Je merkt het snel genoeg als je teveel steken hebt (je werkt gaat hobbelen/golven) of te weinig steken (je werk gaat trekken).

Toer 1: Haak langs de gehele rand vasten. Haak 2 lossen, keer je werk.

Toer 2 t/m 6: Herhaal toer 1.

Hecht af en werk je draden weg.

 

Het resultaat

Je herfstvest is af! Hieronder zie je hoe het staat. Ik ben er super blij mee en ik ga dit vest vast heel veel dragen als het straks echt herfst is.

Laat je me weten hoe je vest geworden is? Ik vind het super leuk om foto’s van je werk en het resultaat te zien. Je kunt deze dan plaatsen in de Bolletje Boef Haakhulp groep op facebook met de hashtag #herfstvest. Ook als je vragen hebt of ergens niet uit komt kun je daar terecht.

Heel veel haakplezier!

 

 

P.S. Mijn patronen mogen zonder mijn toestemming niet gedeeld worden. Natuurlijk mag je ernaar verwijzen op je website of in een haakgroep op facebook maar altijd met een link naar dit patroon. Ook mag je mijn patroon niet verkopen op welke manier dan ook. Je bent wel vrij om producten die je met mijn patroon maakt te verkopen. Ik zou het dan wel fijn vinden als je verwijst naar mijn patroon.

 

 

 

35 Reacties

 • Miranda

  Wat een mooi vest!
  Ik ben helemaal geïnspireerd en ook begonnen.
  Het valt me op dat er reliëf in je halve stokjes zit. Deze krijg ik er niet in…..
  Kun je uitleggen hoe je dit doet?

  Alvast dank je wel!

  • Sanne

   Dat effect zie je eigenlijk pas op het moment dat je je vest draagt en komt omdat je elke toer je werk keert. Niets meer. Ik haak gewoon normale halve stokjes in beide lussen. Komt helemaal goed dus! Succes

 • Gerda

  Hallo Sanne, de bollen waren in de aanbieding bij Zeeman dus nu ‘moet’ ik het vest wel haken . Nu heb ik de lichtblauwe meegenomen, maar ik twijfelde over de kleur… volgens mij heb jij de groenige? Zou je een kleurnummer door kunnen geven?
  Groet, Gerda

  • Sanne

   Hoi Gerda, klopt ik heb inderdaad de groenige met lotnummer 2949 (er staat geen kleurnummer bij). Die lichtblauwe vind ik ook prachtig en heb ik voor een komend project al in huis liggen.

 • Gerda

  Hallo Sanne, ik had dacht ik al een reactie geplaatst, maar misschien is het mis gegaan… de bollen Julia garen zijn in de aanbieding bij Zeeman! Die kon ik dus niet laten liggen en nu ‘moet’ ik het vest wel maken haha. Nu twijfelde ik over de kleur… ik vind die van jou erg mooi, zou je kunnen aangeven welke kleur het is?
  Groet, Gerda

 • Gerda

  Hallo Sanne, ik ben dus nu volop met het vest aan het haken en ik wilde even laten weten dat het toch wel een behoorlijke puzzel is… maatje S is echt veel te klein en dus kom ik niet uit met de breedte van de voor- en achterpanden, maar ook niet met de mouwen… met een paar steken extra of wat extra toeren zijn de verhoudingen gelijk anders. Begrijp me niet verkeerd hoor; ik bedoel het zeker niet als aanval, maar meer als opbouwende kritiek voor een volgend patroon!

  • Sanne

   Hoi Gerda, wat jammer dat het niet helemaal wil lukken. Wat ik je kan aanraden is om een vest of trui te pakken die je lekker vindt zitten en deze als een sjabloon gebruiken. Leg daar elke keer je werk op om de juiste maat aan te houden. Wat betreft de verhoudingen: als je het voorpand verlengt dan moet je ook het achterpand en de mouwkoppen verlengen met hetzelfde aantal toeren. Verder kun je vrijuit spelen met het aantal toeren van de body en het aantal steken dat je aan het begin opzet. Dit maakt niets uit voor de verhoudingen verder.

 • Angelique

  Hoi Sanne, bedankt voor dit leuke makkelijke patroon. Het is idd makkelijk aan te passen aan de juiste maat. Toch nog even een vraag. Het rugpand is recht maar de mouw loopt rond. Zou het rugpand dan ook niet geminderd moeten worden bovenaan? Ik hou nu een punt over.

  • Sanne

   Hoi Angelique, dankjewel voor je lieve berichtje. Ik maak het rugpand eigenlijk altijd gewoon recht omdat je lichaam vaker naar voren beweegt bij de schouders en je daar dus extra ruimte voor nodig hebt.

  • Maria

   Ik heb inderdaad ook een punt naar beneden aan de beide zijkanten (onderaan) Als ik hem nog eens zou maken, zou ik denk ik minderen naar boven toe. Maar denk dat dit heel erg afhankelijk is van je figuur. Als je brede heupen hebt en smal van boven bent, krijg je dit sneller denk ik.

 • Dolly

  Hallo Sanne, ik ga straks overwinteren en ga dan jouw vestpatroon proberen. Het wordt mijn eerste kledingstuk en hoop echt dat het lukt. Ben wat dat betreft echt een beginneling. Als het lukt krijg je een foto van me. Bedankt alvast groetjes

  • Sanne

   Hoi Monique. Het beste kun je dit echt even met rond je borst. Maak een lange ketting van lossen. In het patroon staat precies beschreven hoe je moet weten. Mail me gerust als je er niet uitkomt.
   Liefs Sanne

 • Saskia

  Wat een superleuk patroon! En vrij eenvoudig. Aangezien ik nog niet zo heel lang haak, was ik echt naar zoiets op zoek! Vaak zijn patronen voor vesten zo ingewikkeld. Niet echt weggelegd voor beginners 😉
  Dank je Sanne! Ik heb al mooie wol, dus ik kan zo beginnen!

 • Nicole

  Hallo Sanne, bedankt voor je leuke patroon voor het herfstvest. Ik ben aan de mouwen begonnen. Ik maak het iets groter omdat ik wat forser ben dan jij. Voor de mouwen heb ik 25 lossen opgezet. Ik begin nu met de kop van de mouw. Kan ik daar wel jouw aantekeningen gewoon blijven volgen omdat ik meer lossen heb opgezet dan jouw mouw of moet ik dit ook aan gaan passen met de aantallen??? grtjs Nicole

  • Sanne

   Hoi Nicole, hier kun je gewoon mijn aantekeningen aanhouden. Maar houd in de gaten dat j waarschijnlijk de voorpanden ook langer hebt gemaakt en daarom zul je ook de mouwkoppen langer moeten maken. Het aantal toeren dat je voorpand lang is (vanaf de scheiding met het achterpand) moet ook het aantal toeren van je mouwkoppen zijn. Succes!

 • lotte.vandersteene@gmail.com

  Dag Sanne,

  Heel erg bedankt voor het patroon. Is echt fijn om te maken.
  Ik zit even vast bij de mouwkoppen. Heb jij of iemand die ook bezig is een fotootje van hoe die er uit moeten gaan zien?
  (Het is mij oa niet zo duidelijk of ik de vier steken die ik niet gehaakt heb, bij de volgende toer wel moet haken en minderen of dat dat gaat om de twee steken ervoor?). Ik ben nog maar een beginner dus heb nog niet veel inzicht 😉

  Alvast bedankt!

  • Sanne

   Hoi Lotte, die 4 steken blijven ongehaakt. Dus in de volgende toer minder je inderdaad de 2 steken daarvoor. Heel veel succes! En mocht je er echt niet uitkomen, de Facebook groep heeft heel veel mensen die je zo kunnen helpen 🙂
   Groetjes Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *